Hassas Cnc İşleme, ham maddeleri kesip şekillendirerek bileşenlerin imalat süreçleri ile üretilmesidir. Bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim planları ile doğru kesme prosedürünün seçilmesi etkili bir çözümdür. Bu destekli programlar başarılı bir şekilde parça üretimini garanti eden 3 boyutlu taslakları sıklıkla içerdiği için taşarım ve üretim aşamalarında önemli rol oynarlar. Yüksek hassasiyetli işleme, uzman mühendisler ve yetenekli tasarımcıların katılımı gerekir. Doğru kodlama işleminden sonra Cnc operatörleri gerekli kesici takımlar ile üretim süreçlerini gerçekleştirirler.
hassas cnc İŞLEME ADIMLARI
Grafik Modeli Oluşturma
İşlenecek bir parçayı oluşturmak için grafiksel bir model gereklidir. Bilgisayar destekli tasarım yazılımı kullanılarak gerçekleştirilir. Bu program sayesinde tasarımı yapılacak parçanın 2D ve 3D modellerini oluşturmak mümkündür. Elle çizilmiş eskizler çoğunlukla parçanın temel kavramlarını anlamak için kullanılır. Bilgisayar destekli tasarım yazılımcısı daha sonra hassas ölçümlere sahip grafiksel modeli üretme için bu eskizlere başvurur. Bilgisayar destekli tasarımlar için ücretli ve ücretsiz popüler yazılım programları vardır.
CAD Programını CAM’e Dönüştürmek
Bilgisayar destekli tasarım, üretilecek parçanın bilgisayarlı grafiksel temsilini oluşturur. Bu gösterimin operatörler, üreticiler ve tasarımcılar için anlaşılması kolaydır. Fakat parça işlenecek olan Cnc makineleri bu dijital formatı doğrudan kavrayamazlar. Makina koordinatları anlar ve kesici takımını hareket ettirebilir veya işlenecek parçayı bunlara göre kaydırabilir.
Sonuç olarak Cnc makineleri parça tasarımının temel imalatlarını içerecek formatta olması gereklidir. Hassas Cnc işleme için okunabilir format yani CAM yazılımı kullanılarak gerçekleştirilir. CAD dosya formatı Cnc makinelerinin tanıyabileceği formata dönüştürülmesini sağlamaktadır. Ayrıca CAM yazılımı iki tür kod kullanır M kodu, makinenin soğutma sıvısı akışını açmak ve kapatmak için kullanılır. G kodu ise kesici takımın koordinatlarını düzenler.
Makinenin Kurulumu
CAM formatındaki tasarımlar tamamlandıktan sonra sıra makina kurulumuna gelir. Genellikle takım tezgahı kalibrasyonunu ve işlenecek parçanın tezgaha monte edilmesi gereklidir. Kullanılacak takım tezgahları, iş parçası malzemesine ve parça tasarımlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu işlem sırasında tüm kelepçeleri uygun şekilde sıkmak ve soğutma sıvısı seviyeleri gibi makina özelliklerinin kabul edilebilir olduğunu doğrulamak kritik önem arz eder.
Makineyi Çalıştırmak
Kurulum tamamlandığında makina programı çalışmaya hazır hale gelmiştir. Çoğunlukla Cnc makinelerinde programın izlenmesi ve ayarların yapılması için bir ekran bulunur. Program çalıştırıldığında Cnc makinası hassas Cnc işlemeye başlamış olacaktır.
Cnc Hassas işleme uygulamaları
Cnc hassas işleme, düşük maliyet ve hızlı geri dönüş süreleri nedeniyle imalat endüstrisinde popülerlik sağlamıştır. Bu yöntemlerden bazı endüstride sıklıkla kullanılan sektörlerden bahsedeceğiz.
Havacılık ve Uzay Sanayi : Uzay mekiklerinden nakliye uçaklarına kadar havacılık araçları son derece hassas parçaların üretilmesi gereklidir. En ufak bir hata çeşitli havacılık araçlarına ciddi zararlar verebilir. Cnc hassas işleme, ile manifoldlar, burçlar, iniş takım portları ve kanal profilleri gibi parçaların üretilmesinde kullanılır.
Otomotiv Sanayi : Otomotiv üreticileri mevcut araç revizyonlarına yenilikler ekledikçe üretiminden önce Cnc makinelerinde işlenmiş parçaların prototiplerini tasarlamak zorundadırlar. Cnc hassas işleme, bu prototiplerin tam spesifikasyonlara göre geliştirilmesi gereklidir. Aynı zamanda nakliye kamyonları, binek araçlar, nakliye gemileri, otobüsler vb diğer ulaşım araçlarının bileşen parçalarını üretmek mümkündür.
Askeri ve Savunma Sanayi : Çeşitli ülkelerin savunma sistemi ve mühimmatlar için fikirlerini geliştirdikçe Cnc hiç bu kadar önemli hale gelmemişti. Tüm bu fikirler yöntemler ve çeşitli malzemelerin kullanıldığı hassas işleme prosesiyle hayata geçmektedir.
Medikal Sektörü : Sağlık sektöründeki ekipmanlar tolerans özellikleri nedeniyle yüksek hassasiyet gerektirir. Bu ekipmanların üretilmesinde hassas Cnc ile üretilmesine ihtiyaç duyulur. Cnc ile üretilen bazı tıbbı malzemeler şunlardır; implantlar, ortotik cihazlar, mri makineleri, ortez cihazları, güvenli muhafazalar gibi birçok parçalar hassas Cnc işleme ile üretilmektedir.
hassas cnc işleme toleransları
Hassas Cnc işleme, takımları son derece hassas olmasına rağmen işlenecek parçanın ebatlarını tam olarak CAD planında göründükleri gibi yeniden oluşturmak mümkün değildir. Tolerans seviyeleri üretim yöntemleri bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tolerans değerlerindeki ondalık basamakların sayısı ölçümün kesinliğini göstermektedir. Tolerans ölçüm sistemlerinin çeşitli türlerinden bahsedelim;
Tek Taraflı Tolerans
Tek taraflı tolerans, ölçümünde nominal değerin yalnızca bir tarafında sapmaya izin verilir. Örnek olarak bir yatağa girecek milin nominal boyutu 20 mm ise bu boyuttan daha büyük bir milin sığmayacağı anlamına gelmektedir. Sonuç olarak ise makinacılar böyle bir şaftın yalnızca küçük tarafında sapmaya izin verirler.
İkili Taraflı Tolerans
Parça üreticiler için ne zaman daha sıkı toleransları seçeceğini anlamak çok önemli bir unsurdur. Parçanın tamamı için sıkı toleranslar gerekli olmasa da diğer parçalara uyanlar gibi kritik yapısal parçalar hatanın parçanın bütünlüğünü tehlikeye atabileceğinden nominal değerden çok az sapma olması gereklidir. Bu tip toleranslar nominal değerin her iki tarafında da sapmaya izin verilir. Örnek olarak işlenecek malzeme 25 mm ise +/- 0.005 mm toleransa sahip değer 24.95 mm ile 25.05 mm olması gereklidir.
Hassas Cnc İşleme Merkezi
Köken Cnc Makina, Kahraman kazan organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmamız 1300 m2 kapalı alanda yılların vermiş olduğu tecrübe ve alanında uzman teknik personelleri sayesinde tüm sektörlere hassas Cnc imalat ve üretimlerini gerçekleştirmektedir. Tüm projelerinizde Cnc talaşlı imalat çözümleriniz için bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.