Metal işleme de kullanılan çelik, günümüzde dünya genelinde en çok kullanılan metallerden biridir. Endüstriyel üreticiler ürün tasarımları için imalatlarında farklı metal işleme hizmetini sunarlar. Bu işleme hizmetlerinden biriside Cnc metal işlemedir. Bu yazımızda, Cnc metal işleme hakkında bilmeniz gereken her şeyi en iyi sonuçları elde etmek için dikkate alınması gereken aşamaları bulabilirsiniz.
Cnc Metal İşleme Nedir ?
Talaşlı imalat, bir çok üretim ve imalat süreçlerindendir. Süreçlerin tamamen manuel olduğu dönemlerde oldukça zaman ve çaba gerektiriyordu. Günümüzde işleme hizmetleri artık bilgisayar sayısal kontrolü (CNC) ile daha hızlı ve kontrol altında işlenmesine olanak sağlamıştır. Cnc işleme, plastik ve metal parçaların tasarımını oluşturarak bilgisayar kontrollü Cnc makinalarda işleme kolaylığı sağlamıştır. Birçok malzeme Cnc işleme ile uyumludur ve çelikte istisna değildir. Cnc çelik parçalar ve özel işlenmiş parçalar, prototipler arasında en yaygın kullanılan malzemelerdir.
Cnc Metal İşlemede Kullanılan Çelik Sınıfları
Cnc metal işleme uygulaması çeşitli çelik malzemeleri kapsar. Projeleriniz için doğru malzemeyi seçmek genellikle çeşitli faktörlere bağlıdır. Kullanmak istediğiniz çelik malzemeyi seçmek çelik kalitelerinin özellikleri hakkında ön bilginiz olması gereklidir. Bu makalemizde en yaygın kullanılan çelik malzemelerin özelliklerine bakalım.

1045 Çelik
Bu çelik, manganez, karbon, silikon, kükürt veya fosfor içeren orta karbonlu bir çeliktir. Bu çelik üreticilerin Cnc metal işlemede kullandığı en çok tercih edilen çeliktir. 1045 çeliği dayanıklı, güçlü ve suya dayanıklılığın önemli olduğu birçok Cnc metal işleme projelerinde kullanılmaktadır.
1045 çeliği işlenebilir ve kaynak yapılabilir. Bu iki unsur üreticilerin çeliği işlerken dikkate aldığı önemli faktörlerdir. Bu sınıftaki çelik uygulamaları arasında miller, dişliler, cıvatalar gibi hızlı üretim yapılacak malzemeler için tercih edilmektedir.
Mekanik Özellikler :
- Akma Çekme Dayanımı (MPa) 450
- Kopma Uzaması (%) 12
- Yoğunluk (g cm-3) 7,87
- Kayma Modülü (GPa) 60
- Sertlik (Brinell) 170

1018 Çelik
Bu çelik kalitesi genellikle fosfor, karbon, manganez ve kükürtten oluşan yumuşak karbon çeliği olarak kabul edilir. Metal Cnc işlemede 1018 çeliğin en büyük satış noktası yüksek kaynaklanabilir olmasıdır. Bu sebeple karbürlenmiş Cnc çelik parçalar için seçenek haline gelmiştir. Bu çelik için kaynağın karbonlamadan sonra yapılması uygundur.
Çok kaynaklanabilir olmasının yanı sıra 1018 çeliği olağanüstü işlenebilir olmasıdır. Bu çeliğin frezeleme ve tornalama gibi Cnc hassas işleme süreçlerinde kullanılmaktadır. Pratik olarak üreticiler miller ve kalıp bileşenleri için kullanırlar.
Mekanik Özellikler :
- Akma Çekme Dayanımı (MPa) 310
- Kopma Uzaması (%) 15
- Yoğunluk (g cm-3) 7,87
- Kayma Modülü (GPa) 78
- Sertlik (Brinell) 131

4140 Çelik
4140 çelik, düşük krom, manganez ve molibden içeren düşük alaşımlı çeliktir. Bu kimyasal bileşim çelik kalitesinin gücünü ve tokluğunu artırır. Ayrıca içerisindeki krom sayesinde korozyona karşı dayanıklı hale getirir. 4140 çeliği aşınma direnci nedeniyle birçok endüstride kullanılmaktadır. Kaynak yapılması kolay değildir, bu kalitedeki çeliklerde genellikle cıvatalar, somunlar, miller ve otomotiv parçaları için Cnc çelik parçalarında kullanılır.
Mekanik Özellikler :
- Akma Çekme Dayanımı (MPa) 655
- Kopma Uzaması (%) 19
- Yoğunluk (g cm-3) 7,87
- Kayma Modülü (GPa) 80
- Sertlik (Brinell) 197

4130 Çelik
Normal çelikle karşılaştırıldığında 4130 çeliği daha düzenli ve yüksek alaşım elementlerine sahiptirler. Fosfor, krom, molibden, manganez, karbon, silikon ve kükürtten oluşur. Yüksek aşınmaya dayanma kabiliyeti nedeniyle genellikle inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılır. Uçak motor takozlarında da kullanılmaktadır. Uçak üreticileri 4130 çeliği tercih etmeleri ucuz ve aynı zamanda etkili elementlere sahip oldukları için kullanmaktadırlar. 4130 çeliğinin kaynaklanması çok kolay değildir.
Mekanik Özellikler :
- Akmak Çekme Dayanımı (MPa) 460
- Kopma Uzaması (%) 20
- Yoğunluk (g cm-3) 7,87
- Kayma Modülü (GPa) 80
- Sertlik (Brinell) 217

1215 Çelik
1215 çelik kalitesi karbon, demir, fosfor, manganez ve kükürtten oluşur. bu çelikte yüksek oranda kükürt içermesinden dolayı otomat çeliği olarak ta kabul edilir. 1215 çeliği işleme sırasında küçük talaşlar oluşturarak daha yüksek işleme oranlarına olanak tanır.
1215 çeliği kaynaklanabilir değildir. Nispeten düşük karbon içeriliği nedeniyle diğer soğuk çekilmiş kalitelerden daha güçlü değildir. Endüztriyel olarak ağır işlemenin gerekli olduğu projeler için uygundur.
Mekanik Özellikler :
- Akma Çekme Dayanımı (MPa) 415
- Kopma Uzaması (%) 10
- Yoğunluk (g cm-3) 7,87
- Kayma Modülü (GPa) 80
- Sertlik (Brinell) 167
Metal Ve Alüminyum İşleme Farkı Nedir ?
Alüminyum talaşlı imalat ve Metal talaşlı imalat günümüzde bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de çeşitli metallerle ve plastiklerle uyumlu olmasıdır. Cnc işleme için en yaygın kullanılan iki malzeme alüminyum ve metallerdir. Üreticiler genellikle bu iki malzeme arasında seçim yapmak zorundalar. Aşağıda Cnc alüminyum işleme ile Cnc Çelik işlemenin karşılaştırılmasından bahsedeceğim.
Maliyet : çoğu zaman alüminyum ve çelik arasındaki karar maliyete bağlıdır. Özellikle her iki malzemenin de belirli projelere uygun olması durumunda geçerlidir. Bu metallerin farklı kaliteleri ve türleri olsa da, çelik Cnc işleme genellikle alüminyumdan daha fazla maliyetlidir.
Hız : Alüminyum çelikten daha hafif olması sebebiyle Cnc operatörleri daha hızlı çalışırlar. Ayrıca Alüminyum ısındıktan sonra çelikten çok daha hızlı soğur. Alüminyum malzemeler çelik malzemeye göre daha az sert olması işlenecek parçaya devir hızını yüksek verilmesi ile daha çabuk işlenmiş olur.
İşlenebilirlik : Metalin sertliği ve mukavemeti dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Metal ne kadar sert ise işlenebilirliği de o kadar düşük olur. Çelik, alüminyumdan çok daha yüksek bir Brinell sertliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı çelik daha güçlüdür ancak daha az işlenebilir.

Talaşlı imalat yapan firmalar
Talaşlı imalat yapan firmalar, arasında yerini alan Köken Cnc Makina işleme merkezlerimiz ile tüm sektörlere hizmet vermekteyiz. Uzman teknik ekiplerimiz ile üretim süreçlerini doğru yöneterek AS 9100 kalite standartlarına bağlı kalarak tüm süreçleri yönetiyoruz.
Ankara organize sanayi bölgesindeki fabrikamızda 1300 m2 kapalı alanda cnc torna ve cnc freze tezgah parkurumuz ile talaşlı imalat ile yapılan tüm işlemleri titizlikle yapmaktayız.
Teklif talepleriniz için bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.