Metal Döküm İşleme

Metal döküm, üretimi katı bir metal dökümü üretmek için eritilmiş metalin bir kalıba dökülerek oluşmasını sağlayan geleneksel üretim sürecidir. Bu döküm süreçlerinden sonra döküm parçanın tasarımını CAD programı ile çizilmenin ardından CNC işleme merkezlerinde işleme alınarak gerekli ölçülerde işlenmesi sağlanır. Döküm işlemleri binlerce yıl öncesine, Antik çinden başlayarak britanya ya kadar uzanmaktadır.

Metal Dökümün İmalattaki Önemi

Yıllar boyunca metal döküm geniş bir ürün yelpazesi üretmek için imalatta yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal döküm imalatta o kadar çok önemlidir ki, teknolojik üretim süreçlerini daha iyi ve uygun hale getirmektedir. Farklı üretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında metal döküm, genellikle daha uygun maliyetlidir. Birden fazla parçanın dökümün gerekli olduğu durumlarda üretici DÖKÜMDE bunu tek seferde yapabilir.

Dökümü yapılacak malzemelerin özelliklerindeki farklılıklar nedeniyle metal döküm, kaynaklı parçadan daha güçlüdür. Döküm parça içerisindeki alaşım uzun yıllar boyunca korunabilir. Bu sebeple aynı ölçülerin ve şekillerin tekrar tekrar üretilmesine olanak sağlar.

Metal döküm üretim, yöntemi geniş bir malzeme yelpazesiyle uyumludur. Çelik, dayanıklılığı ve mukavemeti sebebiyle metal döküm için en çok kullanılan malzemedir. Motor blokları ve pompa gövdeleri gibi bir çok üretim alanında kullanılmaktadır. Düşük erime noktalarına sahip alüminyum, bakır, pirinç, magnezyum gibi alaşımlar da metal döküm için potansiyel malzemelerdir.

DÖKÜMDE KULLANILAN ORTAK MALZEMELER

Dökümde kullanılan malzemeler, farklı tasarım gereklilikleri nedeniyle döküm parçaların değişen gereksinimleri vardır. Bazı parçaların daha hafif yada daha ağır olmasına bağlıdır. Bu ortak döküm malzemelerinden bazılarının özelliklerinden aşağıdaki yazımızda bahsedeceğim.

Bakır alaşımı : Yer kabuğunda çok sayıda bakır birikintisi vardır. Bakır metalin elektriksel ve termal iletkenliği vardır. Ham bakır diğer malzemelerle birleştirildiğinde pirinç, bronz gibi alaşımlar elde edilmektedir. Bakır alaşımlı dökümler, dişliler, bağlantı parçaları ve rulmanlar gibi malzemelerin üretilmesinde büyük rol oynar.

Demir : Döküm demir, üretiminde yaygın olarak üç çeşit demir metal kullanılmaktadır. Gri demir, sfero demir ve gri demirdir. Genellikle endüstriyel metal dökümde bu üç demir çok sık kullanılır.

Alüminyum : En çok kullanılan üçüncü malzeme olan alüminyum üretim süreçlerinde sıklıkla kullanılır. Alüminyum döküm, işlemine başlamadan önce özel kimyasal madde kullanılarak boksitin maddesinden arındırılması gerekir. Alüminyum döküm, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı çeşitli avantajlar sunar. Bu sebepten dolayı alüminyum döküm çalışmalarında havacılık, otomotiv, beyaz eşya gibi bir çok sektörde alüminyum döküm uygulaması yapılmaktadır.

Çelik : Önemli parçaların üretimde çelik döküm, büyük rol oynar. Çelik dayanıklı olması sebebiyle döküm ürünlerinde uzun süreli ağır yüklere dayanır. Çelik dökümün bir çok avantajları olduğu kadar zorlukları da mevcuttur. Çelik döküm sıcaklık regülasyonu gerektirir. En ufak sıcaklık sapması döküm parçanın bozulmasına neden olabilir.

Magnezyum : Magnezyum hafif bir malzeme olmasından imalat uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Alüminyum döküme göre magnezyum döküm daha uygun fiyatlı seçenektir. Magnezyum döküm işlemesi de aynı zamanda daha kolaydır.

DÖKÜM KULLANAN BAZI SEKTÖRLER

Medikal Metal Döküm : Medikal metal döküm, tıbbi ekipmanların sağlamlık, hafiflik ve hijyen gereksinimlerine uygun bir üretim yöntemidir. Metal döküm bu sektör için popüler bir seçenektir. Paslanmaz çelik ve alüminyum bu sektörün ortak özelliklerindendir. Düşük hacim ihtiyacı ve hızlı üretim metal dökümünü tıbbi metal ürünler için olağanüstü bir yöntem haline getirmiştir.

Otomobil Metal Döküm : Otomobil endüstrisi ile metal döküm arasındaki ilişki eski ve güçlüdür. Otomotiv sektöründe kullanılan çoğu bileşenler metal dökümden oluşmaktadır. Örneğin motor blokları dökme demir ve alüminyumdan oluşmaktadır. Magnezyum ve çinko dökümleri de giderek otomobil üretimin bir parçası haline gelmiştir.

Elektronik Döküm : Elektronik endüstrisi, geniş ürün yelpaze çeşitliliği arttıkça metal döküme güçlü bir ilgi duymuştur. Bu sektör dayanıklı parçalara, hafif bileşenlere ihtiyaç duymaktadır. Metal döküm bu sayede magnezyum döküm ve alüminyum döküm olarak sunar. Kamera parçaları, beyaz eşya parçaları, anten bileşenleri, akıllı saat gibi bir çok bileşenlerde kullanılır.

Tesis Makinaları Dökümü: Tesis makinelerinin kimyasallara ve paslanmaya karşı dayanıklı olması gereklidir. Bununla birlikte yakıt ekonomisi için hafif olması gereklidir. Bu sebepten dolayı metal döküm tercih edilmektedir.

DÖKÜM CNC İŞLEME MERKEZİ

Döküm Cnc işleme, konusunda Tezgah kapasite büyüklüğümüz, uzman personel yapımız ve yılların vermiş olduğu tecrübe sayesinde tüm döküm parça işleme yeteneğine sahip olan firmamızda Köprü tipi cnc işleme merkezlerimiz ile 3000 mm uzunluğuna kadar olan kalıp işleme ve döküm işleme faaliyetlerini sürdürmekteyiz.

Ankara Kahramankazan organize sanayi fabrikamızda, tüm işlemleri titizlikle gerçekleştiriyoruz. Tüm proje işlerinizde bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir